Ter bescherming van het Friese paard richtte een groep Friese landeigenaren en boeren in 1879 in herberg ‘De drie Romers’ te Roordahuizum (Reduzum) het (Friesch) Paarden-Stamboek op. Het eerste paardenstamboek van Nederland van het enige eigen paardenras dat Nederland rijk is. Van bijna uitgestorven tot inmiddels een bloeiend ras met 70.000 geregistreerde paarden in meer dan 80 landen: het Friese paard heeft vele stormen overwonnen en is populairder dan ooit.
Het paradepaard van Friesland is met zijn werkwillige instelling en ongecompliceerde karakter uitgegroeid tot één van de meest gewilde en veelzijdige paardenrassen in de wereld. Anno 2023 telt de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek ruim tienduizend leden verspreid over ruim tachtig landen. Elk jaar worden ongeveer vijfduizend merries door een kleine honderd hengsten ‘gedekt’. Het Friese paard heeft zich in de sport uitermate goed ontwikkeld. Tegenwoordig kan het Friese paard zich tot op het hoogste niveau van de dressuursport meten met andere rassen. De sport is ook een belangrijk onderdeel van het fokdoel. Het KFPS fokdoel omschrijft namelijk: een functioneel gebouwd gebruikspaard in het bezit van de Friese raskenmerken, dat gezond en vitaal is, aanleg heeft om in de sport te presteren, een betrouwbaar karakter heeft en bewerkbaar is. In het huidige fokdoel zijn de raskenmerken, het karakter en de sportaanleg, na gezondheid en vitaliteit die de hoogste prioriteit hebben, qua gewicht volledig gelijkwaardig aan elkaar. Het stamboek vindt aanleg om in de sport te presteren dus erg belangrijk.
In 2005 is vanuit de Fokverenigingen van het KFPS de jonge Friese paarden competitie met dressuur- / tuigaanleg in het leven geroepen, met als doel het stimuleren van jonge Friese paarden in de sport. Inmiddels is het een welbekende en populaire competitie geworden waar de kwaliteit van de Friese paarden niet te missen is. Wij zijn erg blij deze competitie voort te kunnen zetten met onze enthousiaste sponsoren Fryso Zadels en Florian Horsefood.