Hennie Roffel – Jaring fan Galinga State Friesian Talent Cup KFPS Hengstenkeuring 2023 © DigiShots

De selectiewedstrijd van de Fryso Florian Bokaal in Haskerhorne op vrijdag 11 augustus was een zeer succesvolle. Van de 29 combinaties die bij Stoeterij Bommelsteyn aan de start verschenen verdienden maar liefst 23 combinaties 65 of meer punten waarmee ze een ticket verdienen naar de halve finale tijdens de Centrale Keuring.

Megascore voor Hennie en Jaring

De mega topscore van 81 punten gaven juryleden Herman Wientjes en Bettine van Harselaar aan Hennie Roffel en de Friesian Talent Cup winnaar Jaring fan Galinga State Ster AA (Ulbrân 502), sportnaam Jefferson TKJ.
Hennie en Jaring stonden op kop in de klasse van vierjarige hengsten en ruinen. Een klasse waar nog twee combinaties door zijn naar de halve finale: Britt Muis met Lex van Winnehof (Tiede 501) en Thea Dijkstra met Lieuwe R.V. (Alwin 469).

Alle vijfjarige merries door

In Haskerhorne verschenen er veel merries aan de start én ook daar waren de scores hoog. Met 75,5 punten werd Heleen de Haas met Geartsje fan Bokkum Ster AA (Jurre 495) de beste merrie van de middag en voerde ze het klassement bij de vijfjarigen aan, waarbij alle zes deelnemende paarden zich kwalificeerden voor de halve finale. De tweede plaats was voor Jantine Slingerland met Itty Hinke fan de Mersken Ster A (Rommert 498) met 67 punten.

Heleen had een goede dag. Ook bij de zesjarige hengsten en ruinen voerde ze de rubriek aan. Met Finne T. fan ‘e Boppelannen AA (Jehannes 484) kreeg ze 72,5 punten. De tweede plek met 70 punten was voor Laura Roling met Floris v.d. Terpen Ster Sport (Hessel 480). Alle vijf combinaties die in deze rubriek met zesjarige paarden meededen mogen zich in Harich melden op woensdag 13 september wanneer de halve finale van de hengsten op de Centrale Keuring op het programma staat.

Hielke 530 op kop bij de vijfjarigen

Van de zeven paarden die in de rubriek vijfjarigen hengsten en ruinen – de grootste klasse in Haskerhorne – meededen haalden vijf de limiet. Op kop van deze klasse kwam Marsja Dijkman met KFPS stamboekhengst Hielke 530 AAA (Jurre 495) die 69 punten kreeg. Marsja kwam in dit klassement ook op de tweede plaats, met Gerrit R.V. Ster (Eise 489) met 67 punten.

Dukke opnieuw door

Bij de zesjarige merries wist zich een ‘oude’ bekende te plaatsen. Dukke van Panhuys Ster AA (Maurits 437) verdiende met Sandra de Groot 65 punten. Dukke won als vierjarige de – toen nog – Pavo Fryso Bokaal in 2021, vorig was er het brons voor Dukke. In deze selectiewedstrijd was ze de enige zesjarige merrie die voor de jury verscheen.
Met zes combinaties bij de vierjarige merries was die rubriek wel mooi gevuld. De helft haalde 65 of meer punten. Op kop kwam Jitske Xanne van de Lingehof (Fonger 478) die met Zoë Kuintjes 67,5 punten verdiende. Amber Hoogeveen kwam met Jet van ‘t Lansink Ster (Tymen 503) met 66 punten op de tweede plaats.

27 augustus in Harich, plus nog twee in Duitsland

In totaal hebben zich 49 paarden geselecteerd voor de halve finale, met nog een aantal selectiewedstrijden te gaan. Zondag 27 augustus is de laatste Nederlandse selectiewedstrijd in Harich. In Duitsland kunnen paarden zich op twee fokdagen nog plaatsen voor de halve finale die op woensdag 13 september gepland staat voor hengsten/ruinen en op donderdag 14 september zijn de merries aan de beurt. Vrijdag 15 september volgt de grote finale tijdens de sportavond op de Centrale Keuring.

Klik hier voor de volledige uitslag.